Nytt...

Gick med i liberoklubben o fick ju se detta.. ger mig lite gåshud faktiskt.. men tror inte det e nått problem me min smurf ärligt talat.. tror han blir världens bästa storebror men här kommer inslaget iallafall gällande när 3 blir fler...


När tre blir fler

Välkommen tillbaka till de små händelsernas centrum, till kampen om sömn och vett. Men det är annorlunda nu. Den här gången vet du att det faktiskt går över. Du är säkrare den här gången, det här kan du faktiskt. Men för det äldre barnet är det helt nytt. Och inte helt komplikationsfritt.

Tänk dig in i följande scenario:
En dag kommer din sambo hem med ännu en man eller fru och säger till dig: Var nu snäll mot den nya frun (eller mannen), jag älskar er båda två lika mycket, och tänk så roligt ni kan få sedan.

Så har någon beskrivit att få ett syskon. Med den utgångspunkten, kanske man blir lite mer ödmjuk inför barnets reaktion. Ett barn kan inte glädja sig på det sättet som vi vuxna gör över ett syskon. Det är inte ovanligt att det äldre barnet blir svartsjukt. Hur mycket och på vilka sätt det tar sig i uttryck beror på många omständigheter. Det äldre syskonets ålder är avgörande för både hur svartsjukan visar sig, och när den uppstår.

Visst kan också ett blivande storasyskon känna glädje och förväntan inför en lillebror eller lillasyster. Men det är inte alltid som det nya barnet lever upp till förväntningarna.

- Oscar väntade med spänning på sin lillasyster, pratade om henne på dagis, ritade teckningar till henne långt innan hon föddes och var mäkta stolt. Men efter första besöket på BB falnade hans entusiasm. Hon var ju inget kul. Ingen lekkamrat, bara en skrikig bebis som dessutom ockuperade mamma en stor del av tiden, berättar Tore, Oscars pappa.

Räkna alltså inte med att storebror eller storasyster tycker om syskonet med en gång - och försök inte att pressa fram ömhetsbetygelser. Man kan inte skapa känslor, men man kan skapa förutsättningar för att de kan uppstå.

Försök, om det är möjligt, att vara samlade de första dagarna och känna på den nya familjen, både barn och vuxna. Man behöver lite tid att hitta sina nya roller. Ett barn som visar avundsjuka och är ledset behöver uppmärksamhet. Det behöver din tid. Där ligger nyckeln till att det äldre barnet också ska uppskatta den nya familjemedlemmen och återfå sin känslomässiga trygghet.

Om det är möjligt, och mamman orkar, låt även amningsstunderna vara mysiga för det större barnet. Kanske har ni en särskild bok ni läser i, eller några särskilda klossar att leka med medan du ammar.

Ofta får pappan nu en helt ny roll. När mamman blir upptagen av den nya bebisen är det inte ovanligt att det äldre barnet tyr sig mer till pappan. Men mamman måste också ha tid. Pappan kan ju ta hand om det lilla barnet.

- Jag hade jättesvårt att acceptera Lisas ilska och missunnsamhet mot sitt nya syskon, säger Karin, mamma till Lisa snart tre och Ebba sju månader. Hon var jobbig, satte sig ofta på tvären och krävde mycket uppmärksamhet.

Det är viktigt både för barnet, och för syskonförhållandet att också storasyskonet får ta plats. Genom att lyssna på barnet, låta det beskriva sina känslor av vrede, sorg och missunnsamhet, hjälper du barnet att bemästra sin svartsjuka. Visa att du förstår även dessa negativa känslor. I gengäld lär sig barnet den viktiga skillnaden, att alla slags känslor är tillåtna, men att vissa handlingar är det inte, till exempel att slå småsyskonet.

Svartsjuka är ju lyckligtvis inte den enda känsla som den nya bebisen väcker hos större barn. Ömhet, omsorg och kärleksfullt intresse är också syskonkänslor som hela tiden får näring av den yngres ofta fullständiga och omedelbara glädje och intresse för sina äldre syskon.


Att tänka på:


· Det bästa ni kan göra är att låta det äldre syskonet få vara delaktiga så mycket som det, eller de, har lust till och så mycket som det är möjligt.

· Låt det aldrig vara en nackdel att vara störst.

· Köp en present från småsyskonet till det äldre, som överlämnas när de träffas första gången.

· Be omgivningen att i första hand hälsa på det äldre barnet och därefter beundra det nya lilla barnet, kanske även det äldre barnet kan få en liten present.

• Jämför aldrig syskonen med varandra






tycker det ändå e lite bra att tänka på, men tror ärligt de gäller mer yngre barn jag då..
eller om man favoriserar någon, och de kommer ja ju givetvis inte göra, ja kommer göra melvin delaktig i allt ändå.. men visst tror ja de kan va svårt o delat mamma och mormor o sen pelas uppmärksamhet och haft alla själv i så många år.. sen kommer det en till liten skrutt som ska ha allas uppmärksamhet och som kräver tid ... men man får se.
de beror väl på hur man lägger upp det tror ja, han brukar gå o kolla alla kompisars små skruttar o leka me dom ibland.. så de borde inte va nå problem alls..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0